Notícia

“Aportacions catalanes Universals” presentat a Londres

Les versions catalana i anglesa del llibre de les “Aportacions catalanes Universals”, s’han presentat a la Sala Monet de Europe House, representació de la Comissió Europea, a Londres 

El Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, el president de la Fundació Occitano Catalana, Joan Amorós i l’ historiador Armand Sanmamed, han presentat el dia 4 d’octubre, les versions catalana i anglesa del llibre de les “Aportacions Catalanes Universals” a la Sala Monet de Europe House, representació de la Comissió Europea, a Londres. 

Un llibre que ajudarà al país a guanyar confiança

L’obra, publicada per Pagès Editors, és una iniciativa de la Fundació Occitano Catalana amb l’objectiu de fer coneixedors als ciutadans de Catalunya, i d’arreu del món, de les aportacions fetes pel poble català al progrés universal. 

Aquest acurat treball combina les finalitats de: guanyar confiança amb nosaltres mateixos, donar-nos a conèixer millor arreu del mon i contribuir al reconeixement internacional de Catalunya.

Fruit d’un treball d’experts, que ha durat diversos anys, l’obra inclou 223 aportacions degudament classificades cronològicament i per temàtiques. Les aportacions són molt variades i s’incardinen dins dels diversos  camps  d’activitat humana (arts plàstiques, literatura, arquitectura, medicina, sistemes de transport, economia i empresa, recerca i tecnologia, legislació, urbanisme, teatre, esport, cuina, educació, religió,...). Totes elles posen de manifest, al llarg de la història, l’alt nivell de creativitat i capacitat de projecció exterior del nostre poble.

En definitiva, el llibre -editat per micromecenatge i publicat per l’editorial Pagès en quatre llengües català, francès, anglès i castellà- amb 744 pàgines i prop de mil il·lustracions a tot color, és una magnífica carta de presentació de Catalunya, que tothom hauria de tenir. 

Alguns exemples d’aportacions que s’hi inclouen són: l’art romànic; la farga catalana, els doctors Trueta o Barraquer; els artistes Dalí, Miró i Tàpies; els arquitectes Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, Miralles o Bofill; Ferran Adrià o la cuina catalana; Pau Casals; Vicenç Ferrer; Pere Casaldàliga; Charlie Rivel, el Patí de Vela o els Jocs del 92, entre d’altres. 

Pel que fa a l’àmbit territorial s’ha circumscrit al Principat de Catalunya, excepte en el cas de l’Edat Mitjana i bona part de la Moderna, èpoques on la vinculació amb d’altres països de llengua catalana era molt estreta. 

Cal deixar constància del mestratge inicial de Joan Triadú, autor de la introducció. Així mateix, compta amb el preàmbul de Joan Amorós, coordinador de l’edició del llibre, amb els pròlegs del president de la Generalitat, la presidenta del Parlament de Catalunya i l’alcalde de Barcelona. També hi figura un darrer capítol amb l’opinió de 61 personalitats rellevants com l’Abad de Montserrat, el president de La Caixa, el president del Barça, els rectors de les universitats, els degans del col·legis professionals, els presidents de les cambres de comerç i de les patronals, els secretaris general dels sindicats... i un apèndix on consta el nom de totes les persones i institucions que l’han fet possible. 

La versió catalana del llibre es va presentar al el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel President de la Generalitat de Catalunya,  acompanyat de la Presidenta del Parlament. 

Posteriorment, les versions catalana, francesa, anglesa i castellana del llibre s’han presentat a l’Institut d’Estudis Catalans i les Delegacions de la Generalitat a Brussel·les, París, Perpinyà, Viena i Berlin, així com El Vaticà, la Universitat de Bamberg i diferents institucions, biblioteques i mitjans de comunicació de la UE. 

També se està presentant a diferents ajuntaments, diputacions, associacions culturals i cíviques, col·legis professionals de Catalunya, universitats, etc.

El llibre que no està a disposició a les llibreries es pot adquirir a través de la web: www.catalancontributions.com 

 

 

Gabinet de Comunicació

Fundació Occitano Catalana

comunicacio@fundoc.net

T. 93 412 10 14

www.fundoc.net

 

 

Londres, 5 d’octubre del 2016